Powiat karpiem silny

Rybacy nie mają tyle wolnego czasu, co wędkarze. Odławiając dorosłe karpie, korzystają ze sprawdzonych sposobów... fot.  PL

Skąd bierze się karp, który trafia na wigilijne stoły? Przy okazji zbliżających się świąt postanowiliśmy sprawdzić, jaką drogę musi pokonać ryba, aby ostatecznie trafiła na nasz stół.
Na terenie powiatu lubartowskiego znajduje się wiele stawów hodowlanych. Co roku na rynek trafia z nich nawet 500 ton karpi. To dzięki trzem dużym gospodarstwom rybackim, które znajdują się w Kocku, Samoklęskach i w Gminie Uścimów.

Karp “rodzi się” w Samoklęskach

Mało kto z nas wie, że karp, który trafia na nasze stoły to ryba, która rosła aż trzy lata. Małe karpie “rodzą się” zazwyczaj w specjalnych wylęgarniach. Jedna z takich wylęgarni znajduje się w Gospodarstwie Rybackim w Samoklęskach. Działa już od 31 lat. – Co roku hodujemy miliony sztuk wylęgu, który sprzedawany jest w całej Polsce – mówi Maria Filipiak, prezes gospodarstwa w Samoklęskach. Ikra, z której następuje wylęg musi przez 7 dni znajdować się w wodzie o minimalnej temperaturze ok. 20 stopni. Po wylęgu narybek umieszczany jest w tzw. przesadkach, gdzie przez około 4-6 tygodni rośnie do wagi 5-10 gram – dodaje.

W okolicach lipca młode karpie lądują do stawów, gdzie rozwijają się do jesieni lub wiosny kolejnego roku. W tym czasie karmionie są rozdrobnionym zbożem. Po odłowieniu, młode wpuszczane są do większych stawów, gdzie rosną do wielkości tzw. kroczka czyli ok. 250-500 gram. Takiej wielkości ryby mają już dwa lata. Ze stawów kroczkowych, na wiosnę transportuje się je do stawów hodowlanych, gdzie są karmionie przynajmniej trzy razy w tygodniu. Tam ryba dorasta do wielkości około 2 kg i jest odławiana jesienią, by trafia do zbiorników z dużymi ilościami świeżej wody. Tak oczyszczona ryba transportowana jest w specjalnych basenach do sklepów.

Pamiętajmy, aby przy kupowaniu karpia zwrócić uwagę, czy jest on prawidłowo zapakowany. Foliowa torebka nie będzie szkodliwa dla ryby, pod warunkiem, że nie będzie przylegała do skóry ryby. Karp, znajdując się poza wodą, oddycha przez skórę.

Jak rozpoznać świeżego karpia?

SKRZELA – Sprawdź, czy są czerwone
SKÓRA – Powinna być giętka, nie może być wyschnięta
OCZY – Muszą być przejrzyste
ŁUSKI – U świeżej ryby przylegają ściśle do ciała

 


https://www.facebook.com/nzozanamed/


Comments are closed.